Nejlepší sušenky



Jestli se ptáte, co mají sušenky společného s hoopingem…tak nic 🙂 Na druhou stranu i milovnice kroužení s obručí někdy potřebují potěšit své blízké (a sebe) něčím osvědčeným a neskutečně dobrým. A proto je tu můj recept na velmi jedlé sušenky 😉

Náš poklad

Ráda bych se s Vámi podělila o náš rodinný poklad – recept na sušenky cookies, kterým doma říkáme „kukisky“. Tento recept je prověřen mnoha lety (peču je už více než 15 let) a mnoha strávníky a úspěch slaví u dětí i dospělých. Můžete je péct při různých příležitostech, u nás doma se nejčastěji objevují na rodinných oslavách a pravidelně i jako vánoční cukroví.

Recept uvádím z 1 dávky, u nás se ale pravidelně peče ze 2 dávek 🙂

Suroviny

Postup

Změklé máslo dáme do misky a přidáme všechny druhy cukru i sůl a společně utřeme do pěny. Šleháme dlouho a vytrvale, dokud se všechny krystalky cukru zcela nerozpustí. Potom do našlehaného krému po jednom zapracujeme celá vejce. Mouku prosijeme, smícháme ji s jemně mletými mandlemi a kypřícím práškem. Směs nasypeme k máslovému krému a zapracujeme.

Čokoládu na vaření nahrubo nasekáme nebo nastrouháme. Do těsta přidáme nasekané mandle a čokoládu a promícháme. Troubu rozpálíme na 175 °C. Plech vyložíme pečícím papírem a pomocí lžičky do něj dáváme menší množství těsta. Necháme větší odstupy, během pečení se těsto rozteče. Plech dáme do trouby a pečeme asi 12 minut. Hotové sušenky ihned sejmeme a necháme vychladnout.

Moje tipy

Když jsem sušenky začínala péct, byly dcery ještě malé, proto jsme mleli mandle najemno všechny. Od té doby samozřejmě vyrostly a už to nebyl problém, ale zvykli jsme si na tento postup. Kousky čokolády mohou být naopak větší, jsou v sušenkách velmi dobré – doporučuji ochutnat sušenky ještě teplé… 😉

Já peču sušenky v troubě na horký vzduch a tak je teplota nižší – 150°C a nechávám je péct pouze 10 minut pokud mám v troubě dva plechy najednou a 9 minut, když je tam jen jeden plech. Po vytažení z trouby nechávám sušenky na plechu ještě chvilku dojít (tak kolem 2 minut) a potom je opatrně přeskládám na velký talíř, aby mohly vychladnout.

Při tomto způsobu pečení a „dojití“ na plechu zůstávají sušenky jemné a vláčné. Když je budete péct delší dobu, budou více křupavé a okraje budou mít víc do růžova.

Sušenky se dají jíst hned po upečení, nepotřebují odležet. Většinou je peču večer a potom je nechávám přes noc na talířích přikryté ubrousky. Ráno je přeskládám do nějaké vhodné nádoby – někdy do plastové dózy, jindy třeba do papírové krabice anebo plechové dózy a uložím do chladna. V zimě na balkon, jinak do ledničky. Uchovávejte je uzavřené v dóze nebo krabici, jinak Vám vyschnou a ztvrdnou.

Většinou dělám menší sušenky – zhruba 25 kusů na plech, někdy i více. V originálním receptu se uvádí množství sušenek z jedné dávky asi 80 kusů. Jednou jsem počítala, kolik jich vlastně celkem ve dvou dávkách upeču a bylo to 19 plechů (po 25 sušenkách) – celkem tedy 475 sušenek 😉

Neděste se toho čísla , u nás mizí už večer při pečení 🙂

Přeji Vám, aby se naše kukisky staly i Vaším oblíbeným druhem cukroví nebo pohoštěním na rodinných oslavách!

Tak co, jdete do toho? Jestli ano, dejte mi vědět, jak se Vám povedly a jak Vám chutnaly 🙂